Byta till kontantkort

Dela

Trots att reglerna för mobilabonnemang har förändras till det bättre får du fortfarande friare händer om du använder kontantkort. Det är många som tror att de nya reglerna gör att man kan säga upp sitt abonnemang när som helst, men det stämmer tyvärr inte riktigt. Därför tycker vi på kontantkorten.com att det kan vara på sin plats att visa dig vad den nya lagen som infördes 1 Maj 2014 egentligen innebär för oss mobilanvändare. Lagen hittar du i sin helhet på riksdagens hemsida.

Enklare att byta till kontantkort

De nya reglerna har gjort att det är mycket enklare att få tag i en olåst mobiltelefon även när du tecknar ett abonnemang. Exempelvis Telenor och 3 har valt att ta bort sina operatörslås helt och hållet efter att de nya reglerna trädde ikraft. Det här gör det alltså lättare att gå över från abonnemang till kontantkort och även om du har en låst mobil är mobiloperatören skyldig att låsa upp den gratis åt dig efter abonnemangets bindningstid.

Så påverkas du som har ett abonnemang

  • Ett mobilabonnemang som inte längre har någon bindningstid kvar får inte ha en längre uppsägningstid än 1 månad.
  • Om du har ett abonnemang med en bindningstid får du inte avluta abonnemanget innan bindningstiden är slut, men uppsägningstiden innan tiden har löpt ut får inte heller vara länge än 1 månad.
  • Mobiloperatören är skyldig att låsa upp din mobil gratis när bindningstiden är över, såvida mobilen är låst.