Identitetsstöld

Dela

Mobiltelefonen har blivit ett smidigt verktyg som vi använder för att hantera vår vardag. Vi lagrar våra allra finaste minnen i vårt kameraalbum, lyssnar på vår favoritmusik när vi vill, läser våra mail snabbt och allt fler börjar även använda den till att hantera sin ekonomi. Vi kan enkelt betala räkningar med vårat mobila BankID och transaktioner har aldrig gått snabbare genom användandet av moderna appar som Swish som kopplar vårt bankkonto till vårat individuella mobilnummer.

Man kan beskriva våra personliga mobiltelefoner som en stor del av oss själva och därför är det extra viktigt att skydda dem mot eventuella brott. Hur illa en fysisk stöld än skulle vara, är det minst lika tråkigt om du får din identitet stulen för att du inte varit nog försiktig. Eftersom den tekniska utvecklingen rusar fram i en hisnande fart blir det allt lättare att utföra brott genom telefoni och trådlösa nätverk. Samtidigt utvecklas såklart också en större säkerhet, men det skadar inte att vara försiktig vid vissa tillfällen. Eftersom det är vanligt att vi kopplar upp oss på olika oskyddade trådlösa nätverk, när vi befinner oss på t.ex. restauranger eller caféer, är det extra viktigt att vara medveten om vad man delar online.

Hur du kan öka säkerheten

Här kommer några användbara tips för dig som vill skydda dig mot identitetsstöld:

  • Var försiktig med okända mail. En vanlig rubrik kan informera om att man har vunnit en stor summa pengar. Ser du ingen tydlig avsändare är det säkrast att inte öppna överhuvudtaget. Samma gäller vid otydliga länkar på hemsidor. Ofta kan mailen eller länkarna innehålla trojaner, så kallade spionprogram som skapar ett virus på din enhet.
  • Försök att variera dina lösenord till olika sidor och tjänster. Det kan vara krångligt att hålla reda på dem, men det är inte bra om alla tjänster du använder har samma lösenord. Undvik att använda ditt personnummer eller andra uppenbara sifferkombinationer. Variera stora och små bokstäver med specialtecken och siffror för allra högsta säkerhet.
  • Se till att ha ett bra antivirusprogram installerat på din enhet.
  • Ha lite extra koll på appar som ser väldigt nya ut och saknar recensioner. Undvik att ladda ner dem om de ser misstänkta ut.
  • Se till att inte blotta dina personuppgifter i onödan, i mail eller konversationer online.
  • Försök att inte spara dina viktiga lösenord och koder, som till exempel din BankID-kod eller lösenordet till din internetbank, i telefonen om den skulle bli stulen. En del skapar ett dokument i sina anteckningar där de listar sina användarnamn och lösenord, detta rekommenderas inte.
  • Undvik att överflytta pengar när du är ansluten till ett publikt och öppet nätverk.
  • Är du inne på en hemsida som du misstänker är ”falsk”, kan varningssignaler vara att språket i texterna är felaktigt och slarvigt, att alternativet för reklamation saknas samt att priserna är lite för låga.

Många tar för givet att en identitetsstöld inte kommer hända dem och struntar i att ta till säkerhetsåtgärder. Men när det väl händer ångrar de sig garanterat. Lite extra uppmärksamhet och hängivenhet kan rädda dig ifrån många onödiga förluster!