Surfa med 5G

Dela

2018 kommer det var möjligt att surfa på det nya 5G-nätet i Stockholm i  Sverige och Tallinn i Estland, det har i alla fall Ericsson och Telia utlovat. Dessa samarbetspartners satsar på att bli först i Europa med 5G och satsningen i Stockholm och Tallinn är deras pilotprojekt. Men det är först år 2020 som 5G ska lanseras kommersiellt och då börjar man fokusera på storstäderna. Och nu har även Telenor förklarat att de kommer att börja lansera 5G under 2020 eller 2021.

Det här är såklart utmärkt för dig som vill ha ett mycket snabbt mobilt internet, men även för dig som vill kunna surfa blixtsnabbt på din mobiltelefon. Det är nämligen meningen att i stort sett all sorts hemelektronik och samtliga hushållsmaskiner ska kunna kopplas upp mot det nya 5G-nätet. Det är meningen att nästan alla våra prylar ska kunna bli smarta och dra nytta av det nya blixtsnabba och stabila 5G-nätet.

5G tar oss in i framtiden

Det nya 5G-nätet är inte bara mycket snabbare och stabilare än dagens 4G (till och med mycket snabbare än dagens fiber) utan är mer eller mindre en revolution inom IT-teknologin. Du kommer att förstå vad Kontantkorten.com menar efter att ha läst det här:

  1. Den lägsta surfhastigheten ska vara på 10 000 Mbit/s, alltså 10 Gbit/s. Det är 10 gånger snabbare än dagens snabbaste fiberbredband och 100 gånger snabbare än de flesta fasta bredband idag. För att du ska kunna surfa så snabbt med mobilen måste du förvisso ha en mobiltelefon som klarar av det, men sådana lär det finnas när det är dags.
  2. Svarstiden för 5G kommer att vara 20 gånger snabbare än med dagens 4G. Svarstiden är den tid det tar för nätet att reagera på ett kommando och den kommer att vara på en tusendels sekund. Snacka om snabb mobilsurf! Men tänk på att de hemsidor du besöker måste ligga på en server som har en lika snabb internetuppkoppling för att det ska gå så snabbt.
  3. Ibland är det lite si och så med stabiliteten hos dagens 4G, men så kommer det absolut inte vara med 5G. Meningen är att 5G ska vara betydligt stabilare än dagens fasta bredband. Ja, eftersom det är tänkt att exempelvis självstyrande bilar och industrin ska utnyttja 5G måste det vara riktigt stabilt.
  4. Målet är att 5G mer eller mindre ska ha en hundraprocentig täckning, du ska till exempel kunna surfa med mobilen i tunnelbanan och på tågsträckor i ödemarken utan problem.