Surfmängd

Dela

Idag använder man knappast bara sin mobil för att ringa och sms:a. Nej, sedan Smartphonens genombrott använder många sin mobil mer för att surfa, chatta, skicka mail, streama film och musik och spela onlinespel än att ringa med den. Det gör du förmodligen också och därför är det viktigt att du vet hur stor surfmängd du får när du laddar ditt kontantkort. Den vanligaste surfmängden brukar ligga på 0.5 GB – 2 GB, men det finns större surfmängder än så.

Surfmängden är den datamängd du får använda under en viss tid. Om du till exempel laddar ditt kontantkort med en månad och får en surfmängd på 2 GB får du utnyttja den datamängden utan att betala något extra. Om du surfar mer än så börjar surfandet knapra på ditt saldo.

Beräkna surfmängd

För en lekman kan det vara svårt att veta hur långt surfmänden räcker, därför har vi på kontantkorten.com gjort en liten sammanställning på hur mycket olika aktiviteter på nätet kräver i datamängd.

1 GB i surfmängd räcker till 15 tim streamad musik, 7 tim streamad video (ej högupplöst), 1 – 3 tim TV-streaming (beroende på kvalitet) eller visning av 1000 hemsidor. Du kan till exempel streama musik i 5 tim, streama video i 2 tim och 20 min och kolla in 330 hemsidor om du har en surfmängd på 1 GB.

Tänk bara på att ta dessa siffror med en nypa salt eftersom videor har olika upplösning, musik olika ljudkvalitet och hemsidor har ett mycket varierande innehåll som påverkar datamängden. Men det ger dig i alla fall en liten vink om hur långt din surfmängd räcker.